Misvak Ağacı Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Misvak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Misvak ağacının kökeni yaklaşık 7.000 yıl öncesine dayanır ve ilk olarak Babiller tarafından kullanılmıştır. Daha sonra Yunan ve Mısır uygarlıkları tarafından da benimsenmiştir. Arabistan'da bu ağaç “erak ağacı” olarak bilinir. Erak ağacı olarak da bilinen bu ağacın meyvesine kebas denir. Meyveleri üzüm salkımlarına benzeyen salkımlardan oluşur. Nohut büyüklüğünde meyvelerin içinde küçük sert bir çekirdek vardır. Meyvesi ilk zamanlar yeşildir. Zaman geçtikçe olgunlaştıkça kırmızı bir renk alır. Bu durumdayken acımtırak bir tad alır. Olgunlaştıkça rengi kararır ve tatlanır. Şekil olarak odunsu bir ağaçtır. Ağacın dallarından kesilip yontulmak şartıyla hazırlanan dallar misvak ismiyle diş temizlemek için kullanılmaktadır. Misvak güzel bir kokuya sahiptir ve meyvesi tüketilebilen bir bitki çeşididir. Misvak ağacının diş fırçası olarak kullanılan dalından diş macunları da üretilmektedir. İçerisinde bulunan kalsiyum oksalat, silisyum, kükürt, tanen, saponin ve mineral tuzlar, misvak ağacının diş temizleme ürünü olarak kullanılmasına olanak sağlamıştır. Tuzlu toprakları seven misvak ağacı, daha çok Asya ve Afrika kıtalarında yetişmektedir. İslam dininde bu ağaca oldukça önemli bir yer verilmiştir.

Misvak Diş Temizliğinde Nasıl Kullanılır?

Kolay kullanılabilmesi için misvak 4 cm uzunluğunda parçalar halinde kesilir. İki cm ölçülerinde, kesici bir aletle soyulur. Böylece liflerinin ortaya çıkması sağlanır. Liflerin yumuşaması için bir süre sıcak su dolu bir kapta bekletilir. Gül suyu tercih edilebilir, daha yararlı olur. Gül suyunun tonik etkisi olduğu için parazitleri öldürür ve temizler. Lifler fırça gibi ayrışıncaya kadar suda bekletilir. Bir bıçak kullanarak da ayrıştırılabilir. Kullandıkça etkisi ve tadı azalacağı için bir süre sonra yenisi tercih edilmelidir ya da lifler koptukça eskiyen kısım kesilir ve tekrar yontularak yeniden kullanılabilir. Dişlere çok bastırmadan aşağı yukarı hareketler uygulanarak diş temizliği sağlanır. Hem dişler hem de dil etkili bir şekilde temizlenebilir.

Misvakın Faydaları Nelerdir?

Ağız temizliğine faydalarının yanı sıra başka faydaları da bulunmaktadır. Misvak yağı, eklem ağrılarına masaj yardımı ile uygulandığında vücudu rahatlatır. Ayrıca meyvesinin iştah açıcı özelliği vardır. Meyvesi suda kaynatılıp içildiğinde idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca misvak ekstresinin stresi azaltıcı özelliği olduğu da bilinmektedir.
  • Ağız ve diş bakımına dair birçok doğal etkiyi içinde barındırdığı için kimyasal ağız temizleme ürünlerinden uzak kalmayı sağlar.
  • Ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.
  • Bakterilerin ve diğer zararlı maddelerin ortadan kalkmasına yardımcı olduğu için diş çürümelerini önler.
  • Dişlerin doğal bir beyazlık kazanmasına yardımcı olur.
  • Ağızdaki zararlı bakterilerin yok olması ve çürüklerin engellenmesiyle beraber ağız kokusunun da önüne geçer.
  • Sindirim açısından da faydalıdır. Herhangi bir nedenle midede oluşan gazın yok olmasına yardımcı olur.
  • Geniz akıntısına iyi gelir, aynı zamanda balgam söktürücüdür.
  • Dişleri korumanın yanında diş etlerini de korumakta çok etkilidir.
  • Ağız içindeki yaraların daha hızlı iyileşmesine etki eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zeytin Ağacından Misvak

Zeytin Ağacından Misvak

Misvak Diş Beyazlatır mı?

Misvak Diş Beyazlatır mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oruçluyken Misvak Kullanılır mı?

Oruçluyken Misvak Kullanılır mı?

Misvak Kullanmak Orucu Bozar mı?

Misvak Kullanmak Orucu Bozar mı?

Misvak Hadisleri Okunuşu ve Anlamı

Misvak Hadisleri Okunuşu ve Anlamı

Misvak Faydaları Nelerdir?

Misvak Faydaları Nelerdir?

Misvak Kullanımı Faydaları Nelerdir?

Misvak Kullanımı Faydaları Nelerdir?